Ha már Halloween, akkor "jiangshi"...

A jiangshi, vagyis "ugráló vámpír", a kínai folklór egyik élőhalott teremtménye (gyakran összetévesztik őket a zombikkal). Általában a Qing-dinasztia hivatali öltözékében jelenik meg a filmvásznon/képeken, és előrenyújtott karokkal, ugrálva közlekedik. A "nyugati" vámpírokhoz hasonlóan éjjel vadászik, nappal pedig koporsóban, sötét helyeken (például barlangokban) alszik, de a nyugati testvérekkel ellentétben nem vérrel táplálkozik, hanem "csível", azaz életerővel.

jiangshipic11.jpg

"Jiangshi"-ról először egy, a Qing-dinasztia idején élt, Ji Xiaolan nevű tudós tesz említést 'Yuewei Caotang Biji' (閱微草堂筆記) című könyvében, melyben leírja, hogy két esetben éleszthető fel egy elhunyt:
- vagy ha nemrég halt meg,
- vagy ha már rég elföldtelték, de teste még nem indult bomlásnak.

Az újjáéledés például az alábbi kiváltó okok hatására következhet be:
- Természetfeletti praktikákkal támasztják fel az elhunytat.
- Egy lélek megszállja a holttestet.
- A holttest elegendő "jang csít" szív magába ahhoz, hogy visszatérjen az életbe.
- Egy ember testét három "hun" és hét "po" irányítja. A Qing-dinasztia Yuan Mei nevű tudósa 'Zi Bu Yu' című könyvében arról ír, hogy a "hun" jó, intelligens, elhagyja a testet a halál beálltát követően, míg a "po" gonosz, ostoba, s a halált követően a testben marad, hogy az elhunytat jiangshi-vá változtathassa.
- A halottat a gyászszertartást követően még nem temették el, és ekkor belecsap egy villám, vagy egy vemhes (fekete) macska ráugrik a koporsóra.
- Az elhunyt lelke nem tudja elhagyni a testet, mert gyilkosságnak esett áldozatul, öngyilkos lett, vagy egyszerűen csak bajt akar keverni.
- Egy jiangshi megharap egy élőt, ezáltal megfertőzi a "jiangshi vírussal", amitől az illető lassan maga is jiangshi-vá változik.

 

Alábbi kép a kínai 'Rigor Mortis' című filmből való, amit erősen ajánlok a mai estére azoknak, akik kellemes borzongásra vágynak.rigor-mortis.jpg

 

A jiangshi kinézete
Frissen elhunyt esetében nézhet ki szinte teljesen emberien, de akár rothadozó, merev holttestként is megjelenhet (a "jiang" /僵/ egyébként "merevet, keményet" jelent). Egy jiangshi állítólag annyira merev, hogy végtagjait és törzsét nem tudja meghajlítani, s ez okozza a már említett "előrenyújtott karokkal, ugrálva" történő közlekedését.
A jiangshi homlokán többnyire "papírtalizmán" látható (melyen egy pecsételő varázsige szerepel), és kabátszerű ruhát visel olyan felhajtott karimájú kalappal, amilyet a Qing-dinaszia hivatalnokai hordtak.

4e2bfff6b0c0d97e3f2f4e9d176bd996--antique-china-qing-dynasty.jpg
Egyik jellegzetes sajátossága a zöldes-fehéres bőr - egy elmélet szerint ez a holttestten növekedő gombáknak, penészgombáknak tudható be.
Hajuk hosszú, sűrű, fehér, és állatok módjára viselkednek.

5-interesting-facts-about-c-660x330.jpg

 

Hogyan védekezhetünk jiangshi-k ellen?
- Tükrökkel (megrémülnek saját képmásuk látványától).
- Barackfából készült tárgyakkal (elűzik a gonoszt).
- Kakaskukorékolással (a hajnal eljövetelét jelzi).
- Jujuba magokkal (a holttest hátán lévő akupunktúrás pontokra kell helyezni őket).
- Tűzzel.
- Egy fekete szamár patáival (Zhang Muye 'Ghost Blows Out The Light'/'Candle In The Tomb' című regénye szerint, melyből tévésorozat is készült).
- Ecettel (Kelet-Fujian vizsgálóbírói szerint).
- Bagua ősjelekkel/trigramokkal (a "Ji csing" jövendőlési módszer alapvető motívumai; ezekkel a 'The Legend of Qin' című sorozatban már találkozhattatok).
- Ragacsos rizzsel, rizspelyvával.
- Azukibabbal.
- Csengettyűvel.
- Olyan fonállal, mely fekete tinta, csirkevér és elégetett papírtalizmán elegyével lett átitatva.
- Fekete kutya vérével.
- Kőfaragó szerszámmal.
- Fejszével.
- Seprűvel.
- Lélegzet visszafojtásával.
- Taoista talizmánnal, melyet homlokukra ragasztva megdermeszthetjük őket.
- Egy adag aprópénzt a padlóra szórva (mert a jiangshi nekiáll megszámolni).

maxresdefault.jpg

 

 Hol is keressük a jiangshi-król szóló történetek gyökereit?
"Ugráló vámpírjainknak" feltételezhetőleg közük van ahhoz, hogy a néphit szerint bizonyos esetekben taoista papokat béreltek fel járművel nem rendelkező családok olyan esetekben, amikor egy igen távol élő rokonuk meghalt. A papok egy rituálé során feltámasztották az elhunyt rokont, aki aztán "hazaugrált" szeretteihez. A környéken tartózkodók számára az éjszakában felhangzó csengettyű jelezte a jiangshi közeledtét, akik így el tudták kerülni a találkozással járó balszerencsét. 

5-102.jpg

220101_83280200.jpg

Forrás: Wikipédia